Zamówienia (22) 423 05 92
PL | EN
Wróć do listy aktualności

2 czerwca 2016

Brytyjska jagnięcina w stałej ofercie

Polecamy wyborną brytyjską jagnięcinę z kilku powodów:

  1. Dostępna jest jedynie świeża, a nie mrożona – taki sposób dostaw ma fundamentalny wpływ na smak tego wyjątkowego mięsa (świeżość zapewnia jagnięcinie pakowanie próżniowe).
  2. Kluczowym czynnikiem, który decyduje o najwyższej jakości mięsa jest pożywienie owiec. Są one praktycznie w 100% karmione tylko naturalnym pokarmem, jakim jest trawa na pastwiskach: łąkach i wrzosowiskach. W niektórych regionach kraju stada są wypasane na łąkach praktycznie przez okrągły rok.
  3. Brytyjska jagnięcina jest chuda. Przygotowane do sprzedaży tusze jagnięce zawierają jedynie 8% tłuszczu, z czego ponad połowa tego tłuszczu to nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
  4. Jagnięcina jest mięsem o wysokiej wartości odżywczej: stosunkowo niewielka ilość tego mięsa zwiera szeroką gamę różnych wartościowych dla organizmu substancji odżywczych, m.in. białko, które zapewnia uczucie sytości na długo.
  5. Jagnięcina jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów i antyoksydantów. Dostarcza nam:
    • Żelazo – niezbędne w procesie krwiotwórczym; jego niedobory są najpowszechniejszym błędem żywieniowym powodującym anemię. Żelazo zawarte w jagnięcinie to tzw. żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne niż żelazo spotykane w roślinach.
    • Cynk – niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego, wspomaga proces wzrostu, gojenie ran i płodność.
    • Selen – ważny antyoksydant, redukuje ryzyko zachorowań na choroby serca i niektóre rodzaje raka.
  6. Jagnięcina dostarcza nam też witaminy, a zwłaszcza witaminę B12 (czerwone mięso jest jedynym źródłem zaopatrzenia naszego organizmu w te witaminę; jest ona niezbędna dla produkcji zdrowych czerwonych ciałek krwi, dla wzrostu oraz dla produkcji energii w organizmie) oraz witaminę D (wpływa ona nie tylko na zwiększenie przyswajania wapnia i fosforu z pożywienia, dając nam mocniejsze zęby i kości, ale przyczynia się również do stabilizacji wagi ciała, usprawnia działanie układu krążenia, redukuje ryzyko zachorowania na raka).
  7. Komisja Europejska nadała jagnięcinie walijskiej status produktu Chronionego Oznaczeniem Geograficznym – PGI (Protected Geographical Indication). Dzięki temu mięso pochodzące z tego regionu jest rozpoznawalną marką, niczym oscypek w Polsce.

aktualności-jagnięcina zdj.2